• English
  • Deutsch
  • Log In
    Password Login
    Research Outputs
    Fundings & Projects
    Researchers
    Institutes
    Statistics
Repository logo
Fraunhofer-Gesellschaft
  1. Home
  2. Fraunhofer-Gesellschaft
  3. Artikel
  4. Ans Licht gebracht. Veränderungen von Lebensmitteln unter Lichteinfluß
 
  • Details
  • Full
Options
1996
Journal Article
Title

Ans Licht gebracht. Veränderungen von Lebensmitteln unter Lichteinfluß

Other Title
Brought to light. Changes in foods under the influence of light
Abstract
The article deals product-wide with basic reactions, which can underlie deteriorations in quality due to the effect of light. Light-induced auto-oxidation, the influence on the radical chain reaction, the possibilities of checking these spoilage reactions, the oxidative decomposition of dyes, the effect of sensitizers, the conversion of oxygen into singlet oxygen and the resultant reactions are discussed. Der Beitrag befaßt sich produktübergreifend mit grundlegenden Reaktionen, die Qualitätsminderungen durch die Einwirkung von Licht zugrundeliegen können. Behandelt werden lichtinduzierte Autoxidation, die Beeinflussung der Radikalkettenreaktion, die Möglichkeiten der Eindämmung dieser Verderbsreaktionen, der oxidative Abbau von Farbstoffen, die Wirkung von Sensibilatoren, die Umwandlung von Sauerstoff in Singulett-Sauerstoff und die sich daraus ergebenden Reaktionen.
Author(s)
Sandmeier, D.
Journal
Lebensmitteltechnik  
Language
German
ILV  
Keyword(s)
  • food

  • Lebensmittel

  • Lichteinfluß

  • light effect

  • oxidation

  • packaging material

  • Packstoff

  • Qualitätserhaltung

  • quality retention

  • Cookie settings
  • Imprint
  • Privacy policy
  • Api
  • Contact
Š 2024