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1996
Journal Article
Title
Ans Licht gebracht. Veränderungen von Lebensmitteln unter LichteinfluĂ
Other Title
Brought to light. Changes in foods under the influence of light
Abstract
The article deals product-wide with basic reactions, which can underlie deteriorations in quality due to the effect of light. Light-induced auto-oxidation, the influence on the radical chain reaction, the possibilities of checking these spoilage reactions, the oxidative decomposition of dyes, the effect of sensitizers, the conversion of oxygen into singlet oxygen and the resultant reactions are discussed. Der Beitrag befaĂt sich produktĂźbergreifend mit grundlegenden Reaktionen, die Qualitätsminderungen durch die Einwirkung von Licht zugrundeliegen kĂśnnen. Behandelt werden lichtinduzierte Autoxidation, die Beeinflussung der Radikalkettenreaktion, die MĂśglichkeiten der Eindämmung dieser Verderbsreaktionen, der oxidative Abbau von Farbstoffen, die Wirkung von Sensibilatoren, die Umwandlung von Sauerstoff in Singulett-Sauerstoff und die sich daraus ergebenden Reaktionen.