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2024
Journal Article
Title
Gewinnung von Fettsäuremethylestern aus industriellem Kaffeesatz
Other Title
Synthesis of Fatty Acid Methyl Esters from Industrial Spent Coffee Grounds
Abstract
Bei der industriellen Herstellung von Instant-Kaffee fällt Kaffeesatz (SCG) in großen Mengen als Reststoff an. In einem öffentlich geförderten Forschungsprojekt wurde ein Weg zur stofflichen Nutzung von SCG entwickelt. Hierbei standen zwei Intermediate im Fokus: entölter SCG und funktionalisierte Fettsäuremethylester (FAME). Es wird ein Projektteil beschrieben, in dem ein sequenzieller Prozess mit Extraktion des SCG und anschließender Umsetzung des gewonnenen Kaffeeöls zu FAME entwickelt wurde.
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The industrial production of instant coffee releases large quantities of spent coffee grounds (SCG) as a residue. A pathway was developed using SCG for industrial material applications. The focus was set on two groups of products: de-oiled SCG and functionalized fatty acid methyl esters (FAME). SCG contains a significant fraction of unsaturated fatty acids which are suitable for functionalization. One part of the project is described here. A sequential process with extraction of the SCG and subsequent conversion of the obtained coffee oil to FAME is shown.