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MOLKENPROTEINHYDROLYSATE UND PEPTIDFRAKTIONEN AUS MOLKENPROTEIN MIT BIOAKTIVER WIRKUNG AUS HYDROLYSEN MIT PROTEASEN

Whey protein hydrolyzate having immunostimulant activity, useful e.g. in foods, medicaments or feedstuffs, obtained by controlled enzymatic hydrolysis using exo- and/or endoproteases.
 
: Schaefer, C.; Waesche, A.

:
Frontpage ()

DE 2002-10202083 A: 20020121
WO 2003-EP570 A: 20030121
WO 2003059083 A1: 20030724
A23J0003
German
Patent, Electronic Publication
Fraunhofer IVV ()

Abstract
Beschrieben wird ein neues Molkenproteinhydrolysat erhaeltlich durch (i) Herstellen einer Molkenprotein-Suspension mit einem Trockensubstanzgehalt von 0,1-20%, (ii) Einstellen der Suspension auf einen pH-Wert von 3-9 und deine Temperatur von 5-70.deg.C, (iii) Zugabe von Proteasen mit Endo- und/oder Exoaktivitaet oder Aktivitaetskombinationen in einer Konzentration von 0,1-10% bezogen auf die Proteintrockenmasse, (iv) enzymatische Hydrolyse bis zu einem Hydrolysegrad von 1-30%, (v) Inaktivierung der Proteasen und (vi) Sprueh- oder Gefriertrocknung der Molkenproteinhydrolysat-Suspension, wobei die Zugabe gemaess (iii) gegebenenfalls stufenweise erfolgt.

 

WO2003059083 A UPAB: 20030919 NOVELTY - Whey protein hydrolyzate (A) is obtained by: (1) forming a whey protein suspension containing 0.1-20 (preferably 3-5)% dry solids; (2) adjusting the pH to 3-9 and the temperature to 5-70 deg. C; (3) adding exo- and/or endoproteases at 0.1-10 wt. % based on protein solids; and (4) carrying out enzymatic hydrolysis to a degree of hydrolysis of 1-30%. ACTIVITY - Immunostimulant; Anabolic. MECHANISM OF ACTION - Cellular Metabolic Activity Modulator; Proliferation Modulator; Immunoglobulin G (IgG) Production Modulator. In tests in PBL cells, addition of a whey protein hydrolyzate (obtained using Bacillus subtilis protease at pH 7 and 50 deg. C) at 0.1 mg/ml, 0.2 mg/ml and 0.8 mg/ml gave IgG contents of 34.6 ng/ml, 65.9 ng/ml and 82.3 ng/ml respectively. USE - (A) has modulating effects on the metabolic activity, proliferation and Immunoglobulin G (IgG) production in PBL cell cultures (all claimed). In particular (A) has immunostimulant action. ADVANTAGE - (A) has strong immunostimulant action and is obtained from natural sources by a simple procedure.

: http://publica.fraunhofer.de/documents/N-44903.html