Fraunhofer-Gesellschaft

Publica

Hier finden Sie wissenschaftliche Publikationen aus den Fraunhofer-Instituten.

Verfahren zur Prüfung und Bewertung von Recyclingkunststoffen für deren Einsatz in der Lebensmittelverpackung unter dem Aspekt der Migration durch eine funktionelle Barriere. Teil 2

Testing and evaluation method for the use of recycled plastics in food packaging under the aspect of migration through a functional barrier. Part 2
 
: Franz, R.; Huber, M.; Piringer, O.G.

Deutsche Lebensmittel-Rundschau 89 (1993), No.10, pp.317-324
ISSN: 0012-0413
German
Journal Article
Fraunhofer ILV ( IVV) ()
Becher; Inhaltsstoff; Lebensmittelrecht; migration; Prüfung; Sperreigenschaft; Verbundpackstoff; cup; constituent; food law; migration; testing; barrier properties; composite packaging material

Abstract
Am speziellen Beispiel eines coextrudierten Dreischicht-Polypropylenbechers mit Recyclat in der Mittelschicht wird ein allgemeiner methodischer Ansatz zur Prüfung und Bewertung von Recyclingkunststoff für den Wiedereinsatz in Lebensmittelverpackungen vorgestellt. Die Methode, die auf dem direkten Vergleich mit dem Bedarfsgegenstand aus Neuware beruht, spielt sich auf drei Untersuchungsebenen ab: 1. Inhaltsstoffe Re-Granulat versus Neu-Granulat, 2. Inhaltsstoffe Recyclat-Becher versus Neuware-Becher und 3. Migration aus beiden Bechertypen sowohl unter Praxis- als auch unter verschärften Bedingungen. Die Zielsetzung der Methode ist es, die innenliegende Lebensmittelkontaktschicht im Bezug auf funktionelles Barriereverhalten zu prüfen. Ein wichtiger Schritt hierbei stellt die Abschätzung der unter Praxisbedingungen nicht mehr meßbaren Migration aus den unter verschärften Bedingungen noch meßbaren Migrationswerten anhand von recyclatspezifischen Leitsubstanzen.

 

A coextruded three-layered polypropylene (PP) cup with a burried recycling PP material (R-PP) layer was investigated with respect to a possible food packaging application. From the results of this specific investigation a general approach to a test and evaluation procedure for the reuse of recycled plastic materials in food packagings is presented. The method which focuses on the direct comparison of the R-PP containing cup with a food grade PP cup manufactured from virgin material involves essentially three levels of investigations: 1. compositional analysis of the raw materials, i.e. PP and R-PP granules, 2. compositional analysis of the PP and R-PP cup materials and 3. migration testing of both types of cups applying practical as well as more severe test conditions. The practical aim of the presented method is to test the PP food contact layer for functional barrier behaviour. One key step to reach this aim is the estimation of migrated amounts under practice-like test conditions in concentrations below the analytical detection limits. This can only be achieved selecting appropriate R-PP specific guide compounds whose migration are to be monitored under more severe than practical conditions.

: http://publica.fraunhofer.de/documents/B-48988.html